4 redenen om jaarlijks een disaster recovery test te doen

DELEN

Je hebt misschien wel een backup systeem maar geen disaster recovery oplossing? Hier zijn 4 belangrijke redenen om processen en oplossingen te controleren. En of Disaster Recovery Testing duur is? Dat lees je onderaan. 


Een disaster recovery plan is ontworpen om je bedrijf door ransomware aanvallen, hardware storingen, natuurrampen en andere onverwachte problemen te loodsen. Helaas implementeren veel bedrijven een backup systeem en een disaster recovery oplossing zonder de processen en oplossingen te valideren en te controleren of ze wel degelijk werken.

Het is van groot belang om alle potentiële storingspunten op te sporen en deze te verhelpen voordat een echte ramp jouw organisatie treft. Voor organisaties die hun oorspronkelijke noodherstelplan wel hebben getest, is het belangrijk dat zij dit jaarlijks blijven doen. Back-ups en rampherstelplannen moeten periodiek worden geëvalueerd om ervoor te zorgen dat ze nog steeds voldoende zijn. 

Hieronder vind je een aantal niet te missen redenen om jaarlijks een disaster recovery test uit te voeren.   

1. Natuurrampen 

Zelfs met de beste technologie ter wereld zijn we soms niet opgewassen tegen moeder natuur. Natuurrampen zoals de overstromingen die we in België de afgelopen jaren al ervaarden. Deze kunnen er o.a. voor zorgen dat organisaties elk jaar miljarden euro’s verliezen. Een ontnuchterend detail: in 80% van de gevallen waarin een bedrijf gedwongen werd zijn activiteiten gedurende meer dan een week te staken, was het niet in staat deze weer te hervatten. 

2. Software- en hardwarestoringen

Bijna 80% van de downtime wordt veroorzaakt door stroomuitval of IT-storingen. Zelfs als je geïnvesteerd hebt in de beste koelsystemen en overspanningsbeveiligingen, is het mogelijk dat je te maken krijgt met een hardwarestoring of een defecte driver.

Wanneer hardware uitvalt, vallen je gegevens ook uit. Om ervoor te zorgen dat je alles zo snel mogelijk kunt herstellen, sla je back-ups altijd off-site op, want het is onwaarschijnlijk dat twee locaties tegelijk uitvallen. Ga bij een backup recovery test na hoe snel je je data kan herstellen én hoeveel werk je maximaal kwijt bent.  

3. Cyberveiligheid 

Cyberaanvallen blijven toenemen en kunnen verwoestende gevolgen hebben voor bedrijven. Hackers die toegang krijgen tot netwerken kunnen virussen injecteren of gevoelige bedrijfsinformatie stelen. Als je organisatie beschikt over een disaster recovery plan dat routinematig wordt getest, kan je terugvechten. Door jaarlijks ramphersteltesten uit te voeren, kan jouw organisatie eventuele zwakke plekken in de infrastructuur opsporen en verhelpen, nog voordat hackers ze opmerken en misbruiken. 

4. Bedrijfsrisico’s van het niet uitvoeren van noodhersteltests

Als jouw bedrijf zijn noodherstelplan niet recentelijk heeft getest of erger nog, er helemaal geen heeft, zijn er een aantal risico’s waaraan je jouw organisatie blootstelt, waaronder: 

Kosten van downtime

Zelfs een paar uur downtime kan een bedrijf een aanzienlijk bedrag kosten. Downtime tijdens piekuren of wanneer er veel vraag is naar diensten of producten kan leiden tot ernstige verliezen. Door te investeren in een back-up-oplossing van hoge kwaliteit en ervoor te zorgen dat deze werkt, kan je de verliezen van je bedrijf tot een minimum beperken. 

Verlies van vertrouwen

De reputatie van jouw bedrijf is van essentieel belang. Als je reeds te maken had met een datalek of een onderbreking van de dienstverlening die downtime veroorzaakte, kunnen klanten snel hun vertrouwen verliezen en daardoor hun zaken elders onderbrengen. Het uitvoeren van data recovery tests helpt ervoor te zorgen dat je de reputatie van jouw bedrijf beschermt. 

Nalevingsvereisten 

Voor sommige bedrijfstakken, zoals de gezondheidszorg, overheidsinstanties en financiële markten, gelden strikte compliance-voorschriften zoals FINRA en HIPAA. Zelfs als je niet gebonden bent aan deze bestuursorganen, is 24/7 toegang tot gegevens en applicaties noodzakelijk in de hedendaagse bedrijfswereld.

Bedrijfscontinuïteit is niet langer een gemak, het is een noodzaak. Door routinematig disaster recovery testen uit te voeren, zorg je er niet alleen voor dat je de noodzakelijke certificeringen behoudt, maar minimaliseer je ook het risico van downtime. 

Disaster recovery: goedkoper dan je denkt

De kost van routinematige disaster recovery testing is een fractie van wat er op het spel staat indien men dat niet doet. Wij zetten bij onze klanten in op disaster recovery testing en ook zij beseffen dat het een kleine investering is t.o.v. wat men zou uitgeven indien zich onverwachte IT-problemen zouden voordoen.

Gartner voorspelt dat 50% van de organisaties tegen 2023 hun budgetten voor cloud-gebaseerde disaster recovery (DR) oplossingen verhogen. Enkele jaren geleden konden slechts de grootste organisaties een volwaardige disaster recovery oplossing implementeren door de hoge kosten die het meebracht. Dankzij het on-demand verhaal van de cloud, waarbij het niet nodig is om hardware en andere bedrijfsmiddelen aan te kopen en onderhouden, is dat verleden tijd.

Jouw volgende stap

Wij kunnen je helpen om je proactief voor te bereiden, zodat een ramp een eenvoudig beheersbaar probleem wordt. Wil je meer weten over hoe wij jouw bedrijf kunnen ondersteunen, contacteer ons en dan zorgen we er samen voor dat je data optimaal beveiligd blijft.

Breng je bedrijf niet onnodig in gevaar door je jaarlijkse disaster recovery testing te verwaarlozen. Neem contact op met Techne om je waardevolle bedrijfsgegevens te beschermen, een disaster recovery plan te ontwerpen en routinematige tests uit te voeren.