Bescherm je data tegen cryptolocker

DELEN

Cryptolocker haalde het nationale nieuws en recentelijk kreeg één van onze klanten te maken met een variant van deze ransomware, die gegevens ‘steelt’. We bekijken hoe u uw data kan beschermen tegen malware als cryptolocker.

Op deze pagina:

cryptolocker

Cryptolocker valt onder de noemer ransomware, een vorm van malware waarmee cybercriminelen je computerdata gijzelen. Het fenomeen ransomware bestaat al jaren maar cryptolocker is een uiterst verfijnde variant, met een versleuteling die tot heden niet te kraken is. De enige mogelijkheid om opnieuw toegang te krijgen tot je bestanden is het betalen van €300 aan losgeld.

Om te voorkomen dat je computer besmet raakt is het belangrijk te weten wat cryptolocker is en hoe het werkt.

Cryptolocker

Zoals te lezen in onze eerdere melding van dit nieuwe computervirus wordt het veelal verdeeld door middel van e-mail bijlages. Van zodra een nietsvermoedende gebruiker de bijlage aanklikt, treedt de malware in werking en worden alle bestanden op de computer versleuteld. De malware verwijderd nadien zichzelf en houdt de gegevens gegijzeld tot een dwangsom betaald wordt. Uiteraard geven de criminelen geen garantie dat ze zich effectief aan die afspraak houden.

Belangrijk te weten is dat niet enkel de bestanden op het geïnfecteerde toestel geëncrypteerd worden, maar ook de bestanden op alle gekoppelde schijven, usb sticks en zelfs cloud drives.

Aangezien de encryptie momenteel niet te kraken is, is het belangrijk je vooraf goed te beschermen tegen het virus. We geven enkele tips om je data te beschermen, deel deze zeker met je collega’s:

Up-to-date antivirussoftware

Het installeren van een degelijke antivirussoftware is uiteraard de eerste logische stap in het beschermen tegen computervirussen. Let er echter ook op dat je antiviruspakket steeds over de laatste updates beschikt. De meeste pakketten kunnen de cryptolocker ransomware inmiddels opsporen, maar daar ben je uiteraard alleeen me geholpen als dat gebeurt voordat je bestanden versleuteld raken.

Voorzie back-ups

We trappen alweer een open deur in, maar we zien maar al te vaak dat men het niet al te nauw neemt met het bijhouden van back ups. Enkele zaken waar je rekening mee dient te houden:

  • Zorg dat de back-ups regelmatig genomen worden, zodat er zo min mogelijk werk verloren gaat bij een eventuele restore
  • Neem een back-up van je zakelijke bestanden, maar ook van persoonlijke bestanden. De financiële impact van het verlies van persoonlijke data is dan wel minder, de emotionele impact is minstens even groot
  • Neem je back-ups op een externe schijf, zorg dan dat deze losgekoppeld is van je computer of netwerk.  Cryptolocker versleuteld namelijk alle gegevens binnen zijn bereik, dus ook die op gekoppelde apparaten
  • Hetzelfde geldt voor back-ups in de cloud: let op wanneer je pc automatisch synchroniseert met je clouddienst, aangezien ook daar de bestanden geïnfecteerd kunnen raken

Let op met verdachte e-mail bijlages

Cryptolocker wordt vooral via e-mail bijlages verspreid. Wees steeds voorzichtig met het openen van e-mail bijlages, zelfs wanneer deze van een vertrouwde afzender komen. Heel wat antiviruspakketten kunnen ook e-mail bijlages scannen.

Laat u adviseren

Bent u niet zeker of uw systeem voldoende beschermd is tegen malware als cryptolocker, neem dan zeker even contact op met onze medewerkers. Zij brengen mogelijke probleempunten in kaart en zorgen voor een gepaste beveiliging.

U kan ons steeds bereiken op 02 669 00 30 of info@techne.be