Duurzamer ondernemen (on)mogelijk dankzij ICT?

3 september 2014

Onderzoek door de Universiteit van Gent heeft uitgewezen dat het energieverbruik van ICT afdelingen in 2012 dubbel zo hoog lag dan 9 jaar voordien. Gaan duurzaamheid en ICT niet samen of zien we toch nog mogelijkheden over het hoofd? We bespreken het in deze blogpost.

groen-datacenterVolgens het onderzoek steeg het energieverbruik van ICT tussen 2007 en 2012 jaarlijks met niet minder dan 7%. Daarbij werd gekeken naar de drie belangrijkste ICT categorieën; computers, datacenters en communicatienetwerken. Die laatste kende overigens de grootste stijging. Een ander onderzoek van Gartner stelt dat ICT afdelingen daarmee goed zijn voor 2% van de totale CO2-uitstoot, bijna net zoveel als die van alle vliegverkeer in de wereld.

Het energieverbruik van ICT groeit daarmee sneller dan het totale wereldwijde energieverbuik, wat het belang van ICT in onze samenleving nog maar eens benadrukt. Door de snelle ontwikkelingen van de technologie wordt de levensduur van apparaten als mobiele telefoons en PC’s steeds verkort en zeker met de opkomst van het ‘internet van dingen‘ moet er gezocht worden naar oplossingen om energie-efficiënter te werken.

Weetje; het energieverbruik van één enkele zoekopdracht op een zoekmachine als Google staat gelijk aan dat van een uur lang een spaarlamp laten branden.

Energiezuiniger ICT

IT kan echter ook een belangrijke rol spelen in het controleren en reduceren van de overige 98% aan CO2 die wordt uitgestoten. Het kan bijdragen aan het beperken van de uitstoot en duurzaamheid in het algemeen door bijvoorbeeld telewerken mogelijk te maken, waardoor files verminderd worden.

Ook de keuze van hardware is belangrijk. Er worden inmiddels minder desktop computers verkocht dan laptops, welke energiezuiniger zijn. Ook datacenters hebben heel wat inspanningen gedaan om de stroomvoorziening te verbeteren en bijvoorbeeld een efficiëntere koeling te voorzien.
Daarnaast heeft ook virtualisatie een positieve invloed op het energieverbruik, doordat er slechts gebruik wordt gemaakt van 1 fysieke server waar verschillende virtuele servers op kunnen draaien. Dat kan een oplossing bieden voor de vele rekencentrums waar nu nog dubbele of verouderde ICT apparatuur draait, die relatief weinig bijdraagt tot het bedrijfsproces in verhouding met de totale CO2 belasting.

Kritisch naar de eigen ICT omgeving kijken (of laten kijken door één van onze experts) kan daardoor een belangrijke eerste stap zijn om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Steeds meer bedrijven kiezen er dan ook voor om hun infrastructuur naar de cloud te brengen. Deze infographic van Dell geeft een goed beeld van de impact die cloud computing heeft op duurzamer ondernemen.

duurzamer-ondernemen-infographic

Jij hebt doelen, wij hebben de technologie om ze te helpen bereiken.

Wacht je op een goed moment om je vraag te stellen? Nu is het perfecte moment. Neem nu vrijblijvend contact met ons op.