Het internet van dingen: hoe technologie meerwaarde creëert voor alledaagse producten

4 maart 2015

Het internet van dingen refereert naar de situatie waar alledaagse producten verbonden zijn met het internet. Op het Mobile World Congress in Barcelona werd duidelijk hoe ver het internet van dingen kan gaan.

Er wordt vaak wantrouwend gekeken naar de ontwikkelingen van het internet van dingen, maar tegelijkertijd komt de retail wel met innovatieve toepassingen die voor alledaagse producten toch een meerwaarde bieden. We bekijken in deze blogpost 4 slimme toepassingen die vandaag op de markt te vinden zijn.

Slimme labels

thinfilm temperature label

Het Noorse bedrijf Thinfilm kwam op de markt met een slim label, dat de temperatuur van een product kan meten. Deze toepassing wordt reeds in de farmasector gebruikt, om na te gaan of een bepaalde temperatuurgrens niet overschreden werd, bijvoorbeeld tijdens het transport.

Slimme flessen

slimme whiskyfles

Hetzelfde bedrijf Thinfilm heeft in samenwerking met Diageo, een wereldspeler in de drankensector, inmiddels ook een prototype klaar van een slimme whisky fles. De ‘smart bottle’ is uitgerust met een nfc (near field communication) tag, een soort draadloze barcode waarmee je informatie kan ophalen met je smartphone. Denk daarbij aan de herkomst van een fles, kortingscodes en recepten. De smart bottle van Thinfilm beschikt daarnaast ook over zogenaamde OpenSense technologie die detecteert of het zegel van de fles al dan niet verbroken is. Zo kan je voor aankoop van de fles nagaan of deze nog ongeopend is.

Slimme tandenborstel

slimme tandenborstelOp het Mobile World Congress stelde Oral-B ok zijn slimme tandenborstel voor. Deze stuurt via bluetooth informatie over je poetsbeurt naar je smartphone. Zo weet je precies waar en hoe lang je moet poetsen en krijg je een waarschuwing wanneer je te hard poetst. Daarnaast zijn er ook speciale programma’s wanneer je kampt met specifieke problemen als tandplak of bloedend tandvlees.
De slimme tandenborstel bewaart deze informatie en kan deze bijvoorbeeld naar de tandarts doorsturen.

Slim tennisracket

slim tennisracketBabolat Play liet de bezoekers van het Mobile World Congress zien hoe het internet van dingen ook in de sport geïmplementeerd kan worden. Bezoekers konden een partijtje tennis spelen met een slim tennisracket, dat informatie over de gebruiker en zijn tennistechniek naar een app op zijn telefoon stuurt. Sporters kunnen zo hun hartslag controleren of nagaan waar de bal bij het slag precies de snaren van het racket geraakt heeft.

Het internet van dingen in België

De Franse start-up Sigfox wil tegen eind België zijn low cost ‘internet of things’ netwerk uitgerold hebben in België, wellicht door een samenwerking met electrabel, wiens moederbedrijf GDF Suez reeds investeerde in de start-up. Het low energy 2G netwerk biedt electriciteitsmeters, slimme horloges en zelfs wasmachines de mogelijkheid om aan het internet gekoppeld te worden door middel van goedkope sensoren. In Spanje bijvoorbeeld rustte het bedrijf zo reeds 5 miljoen appartementen uit met geconnecteerde inbraakpreventie-sensoren, in samenwerking met Securitas.

De ontwikkelingen van het internet van dingen gaat razendsnel en in 2015 zullen ongetwijfeld nog innovatieve toepassingen op de markt gebracht worden. Wat is jouw mening? Is het internet van dingen slechts een gimmick of zie je net innovatieve mogelijkheden?

Jij hebt doelen, wij hebben de technologie om ze te helpen bereiken.

Wacht je op een goed moment om je vraag te stellen? Nu is het perfecte moment. Neem nu vrijblijvend contact met ons op.