Is jouw site niet Mobile Friendly? Dan stuurt Google geen bezoekers meer!

19 november 2014

Google lanceert een ‘mobile friendly’ label in de zoekresultaten. Daarmee weten mobiele gebruikers meteen of uw website goed zal worden weergegeven op hun toestel. De kans bestaat zelfs dat uw website op termijn niet meer getoond wordt wanneer deze niet geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten.


 

mobile friendly zoekresultaat

Steeds meer mensen surfen vanaf mobiele apparaten. Vorig jaar al berekende Comscore dat zij reeds een derde van alle surfers vertegenwoordigen. En dat aantal zal de komende tijd alleen maar stijgen. Wil je weten hoeveel procent van uw bezoekers surfen vanaf een mobiel apparaat? Dat aantal kan je makkelijk terugvinden in je Google Analytics statistieken.

De komende weken zal Google starten met het labelen van websites die geschikt zijn voor mobiele apparaten. Een mobiele gebruiker zal nog voor hij uw website bezoekt zien of deze goed zal worden weergegeven op zijn toestel.

Sites die het label krijgen voldoen aan verschillende voorwaarden:

  • zij gebruiken geen flash. Dit wordt namelijk niet ondersteund door iOS en de laatste Android versies
  • de gebruiker hoeft niet in te zoomen of scrollen om de inhoud van de website te kunnen lezen
  • Links op de website moeten makkelijk aan te klikken zijn en mogen dus niet te dicht bij mekaar staan

Schrapt Google niet mobiel-vriendelijke websites uit de resultaten?

Google bestraft al sinds 2013 websites die een slechte mobiele gebruikerservaring bieden. Websites die niet goed worden weergegeven op mobiele apparaten en bijvoorbeeld errors geven, worden niet getoond in de mobiele zoekresultaten. De zoekresultaten op een desktop computer kunnen dus verschillen van die op een mobiel toestel.

Het mobile friendly label zal websites met de beste mobiele gebruikerservaring nu belonen. Google overweegt daarbovenop ook om deze factor mee te nemen in zijn algoritmes, waardoor deze sites op termijn ook hoger zullen scoren in Google. Is je website niet mobile friendly, dan is het nu het moment om daar wat aan te doen.

Is mijn website mobile friendly?

mobile-friendly test

Google heeft deze online tool beschikbaar gesteld om te testen of jouw website geschikt is voor mobiele gebruikers. Krijg je een succesmelding te zien, dan zal jouw website het mobile friendly label meekrijgen. Is dat niet zo, dan krijg je enkele tips te zien die je kunnen helpen om je website te verbeteren.

Hoe maak ik mijn website mobile friendly?

Vroeger was het veelal de gewoonte om een aparte website te voorzien voor mobiele gebruikers. Dit was een ‘light’ versie van je bestaande website, die geoptimaliseerd was voor de weergave op mobiele apparaten. Vandaag hebben we responsive design, waarbij 1 website geschaald wordt naargelang het scherm waarop deze wordt weergegven. Het lettertype blijft daarbij steeds goed leesbaar en bepaalde elementen kunnen verschoven worden zodat de navigatie vlot verloopt.

Wanneer je een standaard template gebruikt van een populair Content Management Systeem (CMS) als wordpress of Joomla, dan kan je een nieuwe, responsive template aankopen en deze installeren. Zorg er in dat geval voor dat je gebruik maakt van de meest recente versie van het CMS.

Werd je website op maat gemaakt en wil je het bestaande design behouden, dan zal je een webdeveloper onder de arm moeten nemen. De webdevelopers van Techne kunnen uw bestaande website omzetten naar een responsive site en toch de gehele layout behouden. Is je website verouderd, dan kan deze ook omgezet worden naar de meest recente versie van een CMS en indien gewenst kan zelfs het design aangepakt worden.

Doe in ieder geval nu de test en voorkom dat je in de toekomst bezoekers verliest!

Jij hebt doelen, wij hebben de technologie om ze te helpen bereiken.

Wacht je op een goed moment om je vraag te stellen? Nu is het perfecte moment. Neem nu vrijblijvend contact met ons op.