Opgelet: Software controles

14 mei 2015

Onlangs werd in de pers publiek gemaakt dat een aantal grote softwareleveranciers evenals de Business Software Alliance (BSA), die wereldwijd de grootste softwarebedrijven verenigt, nieuwe controlerondes uitvoert. Waar mag u zich aan verwachten?

Eerst en vooral hoeft u natuurlijk niets te vrezen als u de licenties van de software die u beroepsmatig gebruikt, regelmatig nakijkt en waar nodig aanpast. Daartoe moet u in de eerste plaats een overzicht bijhouden van alle software die u heeft draaien in uw bedrijf. En die inventarisatie moet voldoende grondig gebeuren. Zorg ervoor dat u altijd een lijst bij de hand heeft van alle aanwezige software, mét daarbij de originelen van de bijbehorende licenties.

Daarmee sluit u natuurlijk niet uit dat de softwareleveranciers of BSA toch nog ter controle bij u langskomen. Ofwel komen ze louter op adviesbezoek. In dat geval hebben ze geen rechterlijke machtiging om uw zaak binnen te komen, en bent u dus ook niet verplicht om hen toegang te geven. Softwareleveranciers of de BSA kunnen echter ook aan uw deur staan met een rechterlijke machtiging om effectief te komen controleren op het gebruik van illegale software. Haal er in dat geval meteen uw (externe) ICT-specialist en/of advocaat bij. Want de aanpak bij sommige controles zou u wel eens uit uw evenwicht kunnen brengen, ook als u niets te verbergen heeft.

Actiepunten:

  • Bewaar een overzicht van alle aanwezige software, met daarbij de originele licenties
  • U moet enkel ICT-controleurs met een rechterlijke machtiging toegang verlenen
  • Laat u bij een controle zo mogelijk bijstaan door uw ICT specialist

Bent u niet zeker of uw licenties in orde zijn? Neem vandaag nog contact op voor een gratis analyse.

{rsform 12}
Jij hebt doelen, wij hebben de technologie om ze te helpen bereiken.

Wacht je op een goed moment om je vraag te stellen? Nu is het perfecte moment. Neem nu vrijblijvend contact met ons op.