Responsive web design

17 mei 2013

 

Wat is responsive design?

techne responsive designWellicht heb je gemerkt dat de Techne website een nieuwe look heeft gekregen. Niet enkel het design van de website is veranderd, hij zal voortaan ook herschalen wanneer hij bekeken wordt op een kleiner scherm. (Test het zelf gerust even door het browserscherm te verkleinen).

De keuze voor een responsive design werd niet zozeer bepaald door de mooie vormgeving of om uit te pakken met technologische hoogstandjes, maar wel door onze doelgroep. We zien namelijk belangrijke wijzigingen in hoe mensen onze website bezoeken. Momenteel gebeurt dat in zo’n 15% van de gevallen vanaf een mobiel apparaat, een cijfer dat in de toekomst alleen maar zal toenemen. Bij zo’n belangrijke wijzigingen is het een kwestie van snel in te spelen op de vraag, anders bevindt men zich als bedrijf al snel in de staart van het peleton.

Dit is waarom.

2012 is een erg ongewoon jaar gebleken in de PC markt. Voor het eerst sinds 2001 lag het aantal verkopen van computers lager dan het jaar voordien.

Welke toestellen kopen consumenten dan wel? Tablets, om er alvast één te noemen. In 2012 werden meer dan 100 miljoen van deze toestellen verkocht. Wellicht worden er dit jaar evenveel tablets als notebooks verkocht. Ook smartphones raken meer en meer ingeburgerd, hoeveel mensen kent u zelf nog met een ‘oud’ toestel waarmee men niet op het internet kan surfen?

Web of applicaties?

Al het bovenstaande zorgt voor een enorme wildgroei aan verschillende schermen en bijbehorende resoluties. En we willen onze content natuurlijk voor hen allemaal beschikbaar maken.

Een applicatie aanbieden op de grootste platforms als de apple store en google play zou een oplossing zijn om het gros van deze gebruikers te bedienen. Dan nog zijn er echters gebruikers die door de mazen van het net vallen. Het feit dat applicaties voor de verschillende besturingssystemen moeten gemaakt worden maakt het tot een kostelijk geheel en bovendien blijken gebruikers voor geschreven contect vaak de voorkeur te geven aan een mobiele website.

De oplossing is dan om een website te maken die goed weergegeven wordt op alle apparaten. Een responsive website.

wat is responsive design?Eenvoudig gezegd zoekt een responsive website de resolutie van het scherm uit waarop de website bekeken wordt. Flexibele afbeeldingen en grids zorgen er dan voor dat de grootte van de website aangepast wordt aan het scherm. Als je dit bericht leest vanaf een desktop computer of laptop, probeer dan bijvoorbeeld eens je scherm smaller te maken. Je ziet dat de tekst en afbeeldingen zich aanpassen, tot het design van 2 kolommen overgaat tot 1 kolom. Een adaptive design gaat nog iets verder en detecteert ook het type van het toestel waarmee de website bekeken wordt. Op die manier kan bijvoorbeeld een swype functionaliteit toegevoegd worden. Beide termen, adaptive design en responsive design, worden echter vaak door mekaar gebruikt.
De voordelen zijn duidelijk: Er hoeft slechts 1 website gebouwd te worden, die meteen geschikt is voor duizenden verschillende schermen.

Een responsive design kan in vele gevallen ook toegepast worden op een bestaande website. Voor nieuwe websites in bijvoorbeeld het Joomla 3.0 CMS kan perfect de responsive feature toegepast worden en dit voor slechts een kleine meerprijs.
Is jouw website klaar voor een nieuw tijdperk?

Neem gerust contact op voor meer informatie omtrent responsive design. U kan ons bereiken op info@techne.be of +32 (0)2 669.00.30.

Jij hebt doelen, wij hebben de technologie om ze te helpen bereiken.

Wacht je op een goed moment om je vraag te stellen? Nu is het perfecte moment. Neem nu vrijblijvend contact met ons op.