Uw IT kost verlagen? Bekijk de mogelijkheden van een terminal server.

13 januari 2014

Computers zijn niet weg te denken uit onze ondernemingen, vrijwel elke medewerker heeft er 1 op z’n bureau. Op elke computer staan dan weer de nodige programma’s zodat elke medewerker zijn werk kan doen. Maar is dat wel de meest efficiënte manier van werken?

Het gebruik van computers betekent een aanzienlijke kost voor uw onderneming. Veelal wordt deze kost berekend door de totale aanschafprijs van het toestel en toebehoren op te tellen en te spreiden over de afschrijvingsduur.
Deze berekening dekt echter niet de volledige lading van kosten, denk bijvoorbeeld aan:

  • installatie
  • versiebeheer
  • training en ondersteuning
  • kosten door storingen

De aanschafprijs blijkt uiteindelijk slechts 18% te bedragen van de totale kosten.

Terminal server

Een terminal server is inmiddels voor heel wat ondernemingen, wereldwijd, de oplossing om deze kosten terug te dringen. De besparing door het gebruik van een terminal server ligt veelal tussen de 40 à 60 procent.

Wat is een terminal server?

thin clients en terminal serverEen terminal server is een ‘zware’ computer waar meedere gebruikers gelijktijdig gebruik van maken. Voor de gebruiker is het gebruik vrijwel hetzelfde als dat van een gewone pc: hij beschikt over een scherm, toetsenbord en muis om zijn taken te doen zoals hij dat gewend is.
Het verschil is dat de pc vervangen wordt door een ‘thin client‘ die in verbinding staat met de terminal server. De informatie die de gebruiker te zien krijgt is dus eigenlijk afkomstig van de terminal server, die dus het rekenwerk van de normale pc overneemt.

Wat zijn de voordelen van een terminal server?

Het grote voordeel van terminal servers is het terugdringen van de kosten. Maar hoe komt dat nu precies?

Installatie van programma’s

Waar software in een klassieke setup geïnstalleerd moet worden op elke afzonderlijke computer, hoeft dat nog slechts op 1 toestel, de terminal server. Dit betekent enerzijds een enorme tijdswinst maar maakt het ook makkelijker om deze programma’s te beheren.

Gemak voor beheerders

De terminal server wordt centraal geplaatst, waar hij makkelijk fysiek te benaderen is voor beheerders. Indien er zich een probleem voordoet kunnen zij daardoor snel ingrijpen. Om te vermijden dat meerdere gebruikers werkloos zijn tijdens de storing, kunnen meerdere terminal servers geïnstalleerd worden zodat men snel kan overschakelen naar een andere server.
Beheerders kunnen de gebruikers makkelijk vanop afstand ondersteunen.

Overal toegang

Gebruikers kunnen hun eigen pc alleen maar gebruiken wanneer ze er effectief voor zitten. In het geval van een terminal server zijn er echter verschillende mogelijkheden om ook vanop afstand toegang te krijgen tot programma’s en informatie. Er zijn verschillende toestellen waarmee men rechtstreeks of via het internet verbinding kan maken met een terminal server.
Dat kan een gewone computer zijn, maar ook bijvoorbeeld een electronische agenda met ingebouwde GPRS module. De mogelijkheden worden met de dag groter.

Goedkopere toestellen

Wanneer alle programma’s op de terminal servers staan kunnen medewerkers gebruik maken van een ‘eenvoudige computer’, de thin client. Het installeren van een thin client is een kwestie van enkele minuten werk en ook het vervangen van een defecte thin client kan dus snel. Zo verliezen medewerkers niet onnodig veel tijd in geval van een defect.

De thin clients hebben bovendien een laag energieverbruik en werken vrijwel geruisloos doordat ze geen draaiende ventilatoren of harde schijf hebben. Dat biedt dan weer als extra voordeel dat ze ook langer meegaan dan een gewone PC. Door hun beperkte omvang nemen ze bovendien weinig plaats in beslag.

fat clients

Naast thin clients bestaan er ook fat clients. Dit zijn in feite gewone PC’s die als client gebruikt worden.
Dit kan handig zijn wanneer u bepaalde programma’s lokaal wil blijven gebruiken of wanneer een verouderd toestel bepaalde software niet meer kan draaien. Het is namelijk mogelijk dat u dat programma wel kan gebruiken middels de terminal server. Zo kan u dus besparen op de aankoop van een nieuw toestel.

Samengevat: de voordelen van thin clients en terminal server

  • Minder beheerskosten
  • Medewerkers kunnen makkelijker van werkplek wisselen, vanaf verschillende locaties
  • Centrale configuratie en gebruikersbeheer
  • Snellere ondersteuning – vanop afstand. Ook een storing van een thin clent kan snel opgelost worden
  • Geruisloos
  • Oude computers kunnen alsnog ingezet worden om moderne software te draaien

Heeft u vragen over terminal servers en thin clients en hoe deze ingezet kunnen worden binnen uw organisatie? Aarzel dan niet om ons te contacteren via 02 669 00 30 of info@techne.be

 

Jij hebt doelen, wij hebben de technologie om ze te helpen bereiken.

Wacht je op een goed moment om je vraag te stellen? Nu is het perfecte moment. Neem nu vrijblijvend contact met ons op.