Virtuele desktop: verschil tussen thin client en zero client

DELEN

De virtuele desktop biedt heel wat voordelen voor de KMO, doordat software niet meer op de lokale PC’s of laptops geïnstalleerd wordt, maar in een virtuele omgeving. Toegang tot hun desktop hebben gebruikers vervolgens via een thin client of zero client. Maar wat zijn nu precies de mogelijkheden en verschillen tussen beide?

Op deze pagina:

Voordelen van virtuele desktop

HP-zero-client

De gewone laptop op desktop PC kunnen ingeschakeld worden in een bedrijfsnetwerk, maar kunnen verder ook volledig autonoom werken, met hun eigen besturingssysteem, werkgeheugen, opslagcapaciteit en programma’s.

Thin clients en zero clients daarentegen zijn minder autonoom. Zij rekenen, met een minimum aan hardware en software, op de reken- en opslagcapaciteit van servers binnen het bedrijf of datacenter. Net doordat deze toestellen minder autonoom zijn bieden ze enkele belangrijke voordelen ten opzichte van laptops en desktop PC’s – ook wel ‘fat’ of ‘thick’ clients genoemd:

  • De toestellen zijn tot 40% goedkoper en gaan gemiddeld tot 10 jaar mee
  • Het beheer is sterk vereenvoudigd; alle toestellen worden centraal beheerd
  • De toestellen zijn minder gevoelig aan storingen en pannes, doordat ze geen bewegende onderdelen bevatten
  • Bedrijfsgegevens en software zijn altijd en overal beschikbaar
  • Gebruikers ondervinden minder compabiliteitsproblemen

Verschil tussen thin clients en zero clients

Het grote verschil tussen thin clients en zero clients is het feit dat thin clients nog over een eigen besturingssysteem beschikken (zoals Linux of Windows Embedded). Zero clients hebben geen eigen besturingssysteem en zijn specifiek ontworpen voor de online desktop.

De meest gekende aanbieders van virtuele desktops zijn wellicht Citrix en VMware. Belangrijk om weten is dat Zero clients vaak slechts met de online desktops van 1 of 2 aanbieders compatibel zijn. Ze zijn dan wel perfect afgestemd op deze oplossing, waardoor ze sneller opstarten dan thin clients en ook betere grafische prestaties bieden. Wil je makkelijk kunnen switchen tussen aanbieders van online desktops, dan is een thin client wel aangewezen.

De configuratie voor beide systemen is erg eenvoudig – uiteraard vergt het configureren van een zero client het minste werk. Hetzelfde geldt voor het uitvoeren van updates: zero clients hoeven zelden of nooit geüpdatet te worden (hoe minder software, hoe minder updates), maar door het centraal beheer en de identieke configuratie kunnen ook updates voor thin clients snel uitgevoerd worden.

Op het vlak van functionaliteit doet de zero client onder voor de thin client. Zo kunnen gebruikers vaan hun eigen browser of e-mail programma installeren en kan de IT beheerder op verzoek bijkomende programma’s installeren. Bij zero clients valt deze functionaliteit weg en kunnen gebruikers enkel werken met de programma’s die op de centrale server staan.

Thin clients vs zero clients: conclusie

Thin client

  • Ideaal voor omgevingen met online desktops van verschillende merken
  • Aanpasbaar aan de noden van de eindgebruiker
  • Betere ondersteuning van randapparaten

Zero client

  • Start extreem snel op
  • Uitzonderlijke grafische prestaties – bijvoorbeeld voor videotoepassingen
  • Minder updates