Waarom kiezen voor een SSD schijf?

14 oktober 2016

Heel wat nieuwe laptops en PC’s zijn reeds standaard uitgerust met een SSD schijf. Maar ook gebruikers van een toestel met een traditionele harde schijf kiezen er steeds vaker voor om deze te vervangen door een SSD. Waarom zijn deze Solid State Drives zo populair? We geven een overzicht van de belangrijkste voordelen.

Voordelen van SSD

Snelheid

In tegenstelling tot een traditionele harde schijf heeft een SSD geen bewegende onderdelen zoals een draaiende schijf of bewegende lees- en schrijfkoppen. Doordat er niet meer gewacht moet worden op de schijf en het positioneren van de koppen worden gegevens sneller gevonden. Een toestel met een SSD schijf start daardoor sneller op, kan bestanden en programma’s veel sneller openen en is sneller in andere bewerkingen zoals het kopiëren van bestanden.

In deze video van Asus wordt het verschil in snelheid tussen een traditionele HDD en een SSD duidelijk:

Multitasking

Werk je geregeld met verschillende programma’s tegelijkertijd? Dan wordt het voordeel van de SSD nog beter merkbaar, zelfs wanneer je werkt met zwaardere toepassingen voor bijvoorbeeld foto- en videobewerking. Zoals je in bovenstaande video kan zien start een programma als photoshop ook veel sneller op.

Veiligheid

Traditionele schijven zijn, door hun draaiende onderdelen, erg kwetsbaar bij een val of stoot. Het risico op verlies van data is daardoor reëel. Een SSD schijf is resistenter voor bijvoorbeeld een val; ook al gaat je toestel kapot, dan is je data wel veilig opgeslagen.

Energie

SSD schijven zijn, eveneens doordat ze geen bewegende onderdelen bevatten, een pak energiezuiniger. Zeker voor laptops is dat een belangrijk voordeel, aangezien het de accuduur ten goede komt. De autonomie van je laptop kan zo met meer dan 30 minuten toenemen.

Geluid

Stoor je je geregeld aan het lawaai van je harde schijf? SSD schijven zijn stiller dan hun voorloper, alweer door het ontbreken van bewegende elementen. Erg interessant als je je geregeld stoort

Wanneer wel kiezen voor een traditionele HDD?

Ondanks de vele voordelen kunnen er toch redenen zijn om niet voor een SSD te kiezen. Zo zijn traditionele HDD’s aanzienlijk goedkoper en zijn ze beschikbaar in een grotere opslagcapaciteit. Heb je dus erg veel opslagruimte nodig, wil je zo weinig mogelijk uitgeven en vind je het niet erg om op een trager toestel te werken? Dan blijft de traditionele HDD perfect dienst doen.

Welk type SSD kopen?

Er zijn verschillende types SSD schijven. De meest gangbare is de 2,5 inch SSD, maar daarnaast zijn er ook de mSATA, M.2 en PCI-express SSD. Vooraleer je een SSD aankoopt is het belangrijk te weten welke aansluiting je laptop of PC ondersteunt. Vraag daarom steeds advies aan een specialist.

Jij hebt doelen, wij hebben de technologie om ze te helpen bereiken.

Wacht je op een goed moment om je vraag te stellen? Nu is het perfecte moment. Neem nu vrijblijvend contact met ons op.