Welk type printer is het best voor zakelijk gebruik?

22 april 2015

Tot voor kort was de keuze voor een printer eenvoudig; inkjets waren geschikt voor consumenten, laserprinters voor zakelijk gebruik. De ontwikkeling op het gebied van inkjets heeft echter niet stilgestaan, waardoor die regel toch wat genuanceerd moet worden.

De keuze van de laserprinter voor zakelijk gebruik was vooral gebaseerd op de snellere afdruksnelheid, de lange levensduur van de cartridges en de goedkope afdrukken. Door hun hogere prijs waren ze dan weer minder geschikt voor consumenten. De markt van de printers heeft de laatste jaren echter heel wat veranderingen gekend.

Inkjet printers

Inkjet printers en multifunctionele toestellen met fax-, scan- en kopieerfuncties kunnen vandaag onderverdeeld volgens de verschillende soorten inkt die ze gebruiken. Naast de standaard vloeibare inkt is er inmiddels ook de solid ink van Xerox, die pas vloeibaar wordt gemaakt in de machine, en de inkt van Ricoh uit de Geljet lijn. Deze laatste heeft als grootste voordeel dat de inkt vrijwel meteen droog is wanneer deze op het papier terechtkomt.

Inkjets hebben de laatste jaren ook een grote inhaalbeweging gemaakt wat betreft afdruksnelheid, en dankzij de pigmentgebaseerde inkt zijn afdrukken langer houdbaar en beter bestand tegen water. Doordat de markt van de laserprinters minder geëvolueerd is, zijn de twee technologieën ook qua prijs naar mekaar toegegroeid: laserprinters worden goedkoper aangeboden en er zijn inmiddels ook dure, geavanceerde inkjets te koop.

De voornaamste voordelen van inkjet printers zijn: een lager energieverbruik en goede resultaten voor kleurenafdrukken, vooral bij de speciale fotoprinters met meer (tot wel 12!) inktcartridges.

Laserjet printers

De afdrukkwaliteit van laserjet printers voor tekstdocumenten is over het algemeen beter, met een kleinere puntgrootte en betere zwarting van tekst, wat vooral bij documenten met kleine letters (zoals contracten) betere resultaten geeft. Daarnaast ligt ook de afdruksnelheid over het algemeen nog steeds hoger bij een laserjet.

Ondanks het feit dat de technologie van de laserjets de laatste jaren minder ontwikkeld werd dan die van de inkjets, biedt deze nog voordelen. De cartridges zijn duurder dan die van inkjets maar drogen niet uit en hebben meestal een hogere capaciteit. Daardoor moeten ze minder snel vervangen worden en is de prijs per afdruk nog steeds goedkoper. Bij het berekenen van de totale kost om het apparaat te gebruiken (TCO – Total Cost of Ownership) dien je echter ook met zaken als stroomverbruik en onderhoud rekening te houden.

Bij het berekenen van de TCO kan je uitgaan van het aantal pagina’s dat volgens de fabrikant met een bepaalde cartridge afgedrukt kan worden. Print je erg veel, ga dan bij een laserprinter ook na hoeveel afdrukken de imaging drum meegaat. Het vervangen van dit onderdeel is namelijk erg prijzig.

De beste printer voor zakelijk gebruik

De voornaamste factoren bij het selecteren van een printer voor zakelijk gebruik zijn het aantal én type van documenten dat geprint wordt. Denk daarnaast ook aan andere functionaliteiten zoals draadloos gebruik, waarmee het mogelijk is om documenten rechtstreeks vanaf een tablet te printen.

Inkjetprinters:

  • zijn in het algemeen goedkoper in aankoop
  • hebben vaak ook een scan- en kopieerfunctie
  • zijn geschikt voor het afdrukken van foto’s
  • kunnen vaak ook andere formaten dan A4 afdrukken

Laserjetprinters

  • zijn in het algemeen goedkoper in gebruik
  • bieden scherpe zwart-wit afdrukken
  • hebben een snellere printsnelheid
  • de cartridge gaat lang mee
  • hebben vaak een grotere in- en uitvoerbak
  • zijn onderhoudsarm

Een zakelijke printer bestellen of nog een vraag? Aarzel niet om ons te contacteren!

Jij hebt doelen, wij hebben de technologie om ze te helpen bereiken.

Wacht je op een goed moment om je vraag te stellen? Nu is het perfecte moment. Neem nu vrijblijvend contact met ons op.