Je Microsoft 365 data is in gevaar zonder Microsoft 365 back-up

23 oktober 2020

Productiviteitsapps zoals Microsoft Office 365 die aangeboden worden in het SaaS (Software as a Service) model zijn zinvol in de mobiele wereld van vandaag. De voordelen van eenvoudige toegang tot documenten vanaf elk apparaat en een verbeterde samenwerking liggen voor de hand.

Veel organisaties denken dat de overstap naar Microsoft Office 365 betekent dat er geen back-up meer nodig is. Volgens een recent rapport van de Enterprise Strategy Group gelooft een op de vier bedrijven dat ze geen back-up van Office 365 nodig hebben.

Microsoft garandeert echter geen volledig en snel herstel van verwijderde of gecorrumpeerde Office 365-gegevens. Kortom, Microsoft zorgt ervoor dat uw gegevens niet verloren gaan. Het bedrijf geeft echter geen garanties over het herstellen ervan.

We willen je graag wat duidelijkheid bieden over de gegevensbescherming die Microsoft biedt en waar jouw verantwoordelijkheden liggen.

Hoe beschermt Microsoft je gegevens?

Uiteraard heeft Microsoft er alle belang bij om je data als een goede huisvader te beheren. Daarvoor zorgen zij er bijvoorbeeld voor dat de data geografisch redundant wordt opgeslagen.

Dat betekent dat er een kopie van je data is in een tweede datacenter, op een afzonderlijke locatie. Is er dus een storing op de eerste locatie, dan blijft de continuïteit op deze manier wel verzekerd.

Daarnaast is er ook een korte termijn bescherming tegen gebruikers- en beheerdersfouten. Dat betekent dat er een extra prullenbak is waardoor verwijderde gegevens alsnog 30 dagen bewaard kunnen blijven. Een bestand dat per ongeluk verwijderd werd, kan zo teruggehaald worden.

Door deze beveiligingsmaatregelen hebben bedrijven vaak de misvatting dat Microsoft voor een volwaardige back-up van hun gegevens zorgt. Maar dat klopt niet. Je bent bijvoorbeeld niet beschermd voor het per ongeluk verwijderen van mails of een kwaadwillige aanval op je data. Raakt je data corrupt op je toestel, dan impacteert dat ook de kopie van je data in de Microsoft datacenters.

Wat dan met OneDrive?

Aangezien Microsoft OneDrive een kopie van de bestanden van een gebruiker in de Microsoft cloud opslaat, geloven veel mensen dat het een vervanging voor de back-up is. Echter, het gebruik van OneDrive als een vorm van back-up kan eveneens leiden tot gegevensverlies.

Hier geldt namelijk eveneens: Als een bestand wordt verwijderd of geïnfecteerd op een lokaal apparaat, wordt die wijziging automatisch gesynchroniseerd in OneDrive. Met andere woorden, het bestand wordt automatisch verwijderd of geïnfecteerd op alle gesynchroniseerde apparaten.

De uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de bescherming tegen gegevensverlies ligt bij de eindgebruiker.

Waarom moet je zelf voor een Microsoft 365 back-up zorgen?

Per ongeluk verwijderen van data

Microsoft bewaart je gegevens wel op 2 locaties, maar wanneer data verwijderd wordt uit een Office 365 applicatie, dan wordt die ook meteen van beide locaties verwijderd. Het is dus belangrijk dat je begrijpt dat die tweede locatie niet als back-up dient.

De prullenbak en versiegeschiedenis bieden een tijdelijke, beperkte beveiliging – maar daarna is de data echt weg.

Beperkt opslagbeleid

Office 365 bevat beleidsregels voor back-up en bewaren van data. Deze kunnen in sommige gevallen dataverlies voorkomen maar zijn beperkt.

Stel bijvoorbeeld dat een van je medewerkers vertrekt, dan wordt zijn data 90 dagen bijgehouden. Blijkt dat je later toch gegevens nodig hebt, dan zal je deze niet meer kunnen opvragen.

Hackers, ransomware en andere malware

We kunnen er niet omheen, hackers zorgen voor een continue dreiging. Vaak raken zij nog steeds binnen in het bedrijfsnetwerk via kwaadaardige emails. Het overgrote deel van deze mails worden inmiddels opgevangen door de spam filters, maar waterdicht is het nooit aangezien hackers steeds nieuwe methodes uittesten De functies voor back-up en herstel zijn niet voldoende om ernstige aanvallen op te vangen.

Kwaadwillige medewerkers

Iets wat we helaas ook vaak zien is dat misnoegde medewerkers bij hun ontslag nog proberen om belangrijke data te wissen. Gebruikers kunnen daarnaast ook (bewust of onbewust) besmette bestanden uploaden. Het is daarom belangrijk om gebruikers enerzijds te trainen in het veilig gebruik van je IT-omgeving, maar anderzijds moet je zelf ook een vangnet voorzien voor wanneer het toch fout gaat.

Office 365 back-up tools

Een Office 365-back-up via een externe tool is de beste manier om je te beschermen tegen het per ongeluk of kwaadwillig verwijderen van bestanden, andere gebruikersfouten, ransomware en gegevenscorruptie.

Deze oplossingen slaan back-ups onafhankelijk van Microsoft-servers op en maken het mogelijk om Office 365-bestanden, -mappen en -toepassingen granulair terug te zetten. Ze zorgen ervoor dat je snel kan herstellen en voldoen aan de vereisten voor het bewaren van gegevens van Office 365.

Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar, een van de oplossingen waar wijzelf goede ervaringen mee hebben is Altaro Office 365 Backup. Neem met ons contact op voor de scherpste prijs!

Gratis Microsoft 365 backup

Een vraag die we vaak krijgen is of er ook gratis Microsoft 365 backup oplossingen bestaan. Wel die zijn er. Alleen hebben die – zoals je kan raden – hun beperkingen.

Onze betaalde backup oplossing maakt een backup van je emails, OneDrive en SharePoint, zonder storage limiet. Daarnaast wordt er een off site backup in de cloud gemaakt en het herstel gaat erg vlot. In dit geval hoef je je dus ook geen zorgen meer te maken om extra lokale hardware kosten of extra storage kosten.

Bij de gratis oplossingen moet je steeds compromissen sluiten of extra betalen:

Vembu gratis Microsoft 365 backup

De gratis Microsoft 365 backup oplossing van Vembu maakt geen backup van OneDrive en SharePoint. Het aantal users is ook gelimiteerd. Daarnaast zal je ook moeten betalen voor storage op een lokale NAS of in de cloud.

Veeam gratis Microsoft 365 backup

Veeam heeft prima oplossingen, zo ook de gratis community edition. Maar ook hier moet je zelf opslagruimte voorzien op een lokale storage. Bij brand of diefstal kunnen je gegevens alsnog verloren gaan.

Synology gratis Microsoft 365 backup

Voor de gratis Microsoft 365 backup van Synology heb je een NAS nodig. Hou hierbij rekening met het onderhoud en herstelling van deze toestellen én de beperking in storage volume.

De gratis backup oplossingen zijn dus helaas nooit helemaal gratis.

Wil je graag meer weten over het beschermen van je Office 365 gegevens? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Jij hebt doelen, wij hebben de technologie om ze te helpen bereiken.

Wacht je op een goed moment om je vraag te stellen? Nu is het perfecte moment. Neem nu vrijblijvend contact met ons op.