Microsoft Azure, wat is dat precies?

6 maart 2019

Azure in klare taal

Microsoft Azure, wat is dat precies? De officiële omschrijving bij Microsoft zelf luidt:

Microsoft Azure is een set cloudservices die constant blijft groeien en uw organisatie helpt te voorzien in allerlei zakelijke uitdagingen. Azure geeft u de vrijheid om met uw favoriete hulpprogramma’s en frameworks, toepassingen te ontwikkelen, beheren en implementeren op een omvangrijk, wereldwijd netwerk.”

huh?

Duidelijk? Wellicht niet, tenzij je reeds ervaring het met Azure. In deze blogpost tracht ik jou in klare taal een idee te geven van wat Azure precies is en waarom je het zou gaan gebruiken. Maar vooraleer we dieper kunnen ingaan op Azure moeten we het eerst kort hebben over de begrippen Cloud Computing, PaaS, SaaS en IaaS.

Cloud computing

Cloud computing is eenvoudig gezegd het leveren van computingservices (daaronder verstaan we onder andere servers, opslag, databases, software, netwerk- en analysefuncties) via het internet (ook ‘de cloud’ genoemd). De belangrijkste voordelen van deze zaken naar de cloud te brengen zijn; de kostprijs (geen grote eenmalige investering nodig), snelheid (de services zijn meteen beschikbaar) , schaalbaarheid (je kan minder of meer afnemen naargelang de nood) en betrouwbaarheid (beveiliging is een topprioriteit van cloud leveranciers).

Enkele zaken die je kan doen in de cloud zijn:

  • Apps en services opzetten
  • Data bewaren, back-uppen en herstellen
  • Websites en blogs hosten
  • Audio en video streamen
  • Software on demand aanbieden (hierbij heeft de klant toegang tot de software via internet of een privénetwerk)
  • Data-analyses maken

Soorten cloud services

De meeste cloud computing diensten vallen in deze 3 categorieën: Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS).

Infrastructure as a Service (IaaS)

Bij IaaS huur je IT-infrastructuur zoals servers, virtuele machines, opslag, netwerken en besturingssystemen van een cloud dienstverlener. Daardoor vermijd je zelf de (grote) investering in hardware en huur je dus gewoon de infrastructuur zolang dat voor je nodig is. Voor tijdelijke softwaretests bijvoorbeeld is dit heel interessant. De huurprijs kan een vaste prijs per maand, week, dag of zelfs uur zijn – of een variabele kost naargelang de gebruikte opsla- en verwerkingscapaciteit.

Platform as a Service (PaaS)

Platform as a Service (PaaS) verwijst naar cloud computing diensten die een omgeving bieden voor het ontwikkelen, testen, opleveren en beheren van software applicaties. PaaS maakt het voor ontwikkelaars makkelijker om snel web- of mobiele applicaties te maken, zonder dat ze zich zorgen moeten maken over het opzetten of beheren van de onderliggende infrastructuur van servers, opslag, netwerk en databases die nodig zijn voor de ontwikkeling.

Software as a Service (SaaS)

Software as a Service is een methode om software applicaties aan te bieden over het internet, onder een abonnementsformule. Bij een SaaS model host en beheert de cloud dienstverlener de software applicatie én de onderliggende infrastructuur. Hij staat dan ook in voor de onderhoudsdiensten aan die infrastructuur, zoals software upgrades en beveiligingspatches.

IaaS, PaaS en SaaS overzicht

De grote kracht van cloud computing zit ‘m in het feit dat je kan afnemen wat je wil, wanneer je dat wil, en evengoed opnieuw opzegt wanneer je dat wil. Lees ook: 5 argumenten om te kiezen voor de cloud.

Wat is Microsoft Azure?

Azure is het cloudplatform van Microsoft. Het is een steeds groter wordende verzameling van cloudservices met ongeëvenaarde continuïteitsgaranties.

Azure biedt veel standaard functionaliteiten die door software-ontwikkelaars gebruikt kunnen worden om snel apps te bouwen, te testen en in productie te nemen. Het staat aan de basis van onder andere SharePoint Online en Office 365 en ondersteunt alle gangbare programmeertalen.

Sneller innoveren

Een vaak gehoorde term bij ontwikkelaars is de ‘time to market’. Deze is bij innovatie essentieels. Ontwikkelaars willen zich dan ook niet bezighouden met het ontwikkelen of aanpassen van standaard functionaliteiten. Denk aan beveiliging, toegangsbeheer, dataverzameling, frameworks voor mobiele apps op alle platformen, … Azure neemt dus niet enkel de zorgen voor het serverbeheer uit handen, het is ook een nieuwe ontwikkelomgeving. Er zijn op Azure ondertussen tools beschikbaar voor Big Data, AI (kunstmatige intelligentie), NLP (Natural Language Processing) en het IoT (Internet of Things). Daarmee staat voor iedere organisatie de deur naar intelligente apps en netwerken met grootse mogelijkheden open.

Betaal voor gebruik

Door het Pay as you use model betaal je geen cent te veel. Heb je na de kantooruren bijvoorbeeld maar nood aan 1 actieve server in plaats van 3 overdag? Dan kan je 2 servers automatisch laten uitschakelen en betaal je buiten de kantooruren ook niet voor het gebruik ervan. Ook wanneer je tijdelijk met minder mensen werkt dan is je rekening ook lager. Groeit je bedrijf daarentegen? Dan heb je binnen de minuut de nodige extra capaciteit ter beschikking.

Duizenden bedrijven wereldwijd vertrouwen vandaag op Azure voor hun bedrijfskritische processen.

Starten met Azure

Wanneer je een betaald abonnement hebt op Office 365, Microsoft Dynamics CRM, Enterprise mobility Suite of andere Microsoft services, dan heb je een gratis abonnement voor Azure AD. Ga naar https://portal.azure.com en log in met je Office 365 account.

Nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan: https://azure.microsoft.com/nl-nl/free/ .

Alle mogelijkheden binnen Azure bespreken zou onmogelijk zijn in 1 blogpost, maar dit is alvast wat je te zien krijgt:azure interface

Wil je graag eens bespreken wat de mogelijkheden van Azure zijn voor jouw organisatie?
Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaand formulier of 02/6690030

Jij hebt doelen, wij hebben de technologie om ze te helpen bereiken.

Wacht je op een goed moment om je vraag te stellen? Nu is het perfecte moment. Neem nu vrijblijvend contact met ons op.