Windows 365: Je Windows computer, zonder computer

15 september 2021

Een hybride Windows voor een hybride wereld. Zo kondigde Microsoft eerder dit jaar Windows 365 aan. Maar wat is Windows 365 nu precies? En is het interessant voor jou? We vertellen er jou alles over in deze post.

Windows 365: Je Windows computer in de cloud

Windows 365 is als een Windows computer, maar dan zonder de computer. Het is dus een cloud computer, die beschikbaar is vanaf al je toestellen die over internet toegang en een internet browser beschikken.

Ben je dus op vakantie en heb je enkel een tablet voor de kinderen mee, dan kan je toch nog inloggen op je vertrouwde Windows omgeving met al je bestanden en apps.

Gebruik je Microsoft 365 (voordien Office 365) al, dan weet je al hoe handig het is om overal toegang te hebben tot je bestanden. Nu kan je dus nog verder gaan en je volledige Windows omgeving in de cloud plaatsen, waardoor je altijd toegang hebt tot dezelfde vertrouwde werkomgeving die je vandaag gebruikt op je laptop of PC.

Binnen je Windows 365 omgeving kan je dus ook je favoriete applicaties installeren en je bureaublad naar wens inrichten zoals je vandaag al doet.

Het verschil is dat je geen extra hardware hoeft aan te kopen; je opent je virtuele pc op eender welk toestel, je werkomgeving ziet er steeds hetzelfde uit.

Meer voordelen van Windows 365

Dat je geen nieuwe PC hoeft aan te kopen is een mooi voordeel bovenop de extra flexibiliteit van overal toegang te hebben tot je Windows omgeving.

En er is meer: want ook op wat oudere toestellen kan je Windows 365 omgeving vlot werken, aangezien het gebruik maakt van de cloud resources. Wissel je vaak van toestel? Ook dat is eenvoudig dankzij Windows 365 aangezien je gewoon hoeft in te loggen via de browser om verder te werken. Voor organisaties die een BYOD (Bring Your Own Device) beleid hanteren biedt het dus ook een prima oplossing.

Windows 365 configuraties

Bij een ‘echte’ fysieke PC kan je uiteraard kiezen hoe performant deze moet zijn. Ook binnen Windows 365 kan je kiezen tussen verschillende configuraties. Zo kan je kiezen tussen 1 tot 8 virtuele CPU’s, 4GB tot 32GB RAM en 64GB tot 512GB opslagruimte.

Windows 365 is schaalbaar en kan dus met je meegroeien. Je betaalt, naargelang je gekozen configuratie, een vaste prijs per gebruiker, per maand.

Nieuwe technologie?

Ben je al een beetje thuis in de wereld van de technologie, dan klinkt al het voorgaande je wellicht niet nieuw in de oren. Het streamen van een pc naar andere toestellen is dan ook niet nieuw. Je kon dit voordien al doen via Remote Desktop of Azure Virtual Desktop van Microsoft, en ook andere leveranciers zoals Citrix bieden hier oplossingen voor.

Microsoft heeft het beheer van de Windows 365 cloud pc’s wel eenvoudig gemaakt. Dankzij de integratie van Microsoft Endpoint Manager hoef je geen ervaring te hebben met VDI-oplossingen. Je kiest gewoon welke virtuele pc er aangemaakt moet worden, berekent de kostprijs en start met werken. De complexe taken neemt Microsoft voor je op.

Windows 365 prijzen

Microsoft deelde de Windows 365 prijzen al op hun website. Deze starten momenteel vanaf €18,20 per gebruiker per maand (1 CPU, 2GB RAM en 64GB opslag) , tot €147,50 (8 cores, 32GB RAM en 512GB opslag). Gebruikers die reeds een Windows 10 Pro-licentie hebben genieten van een korting.

Of Microsoft met Windows 365 meteen een grote verschuiving zal teweeg brengen in de Belgische KMO- en VZW markt is nog de vraag. We verwachten dat het met de huidige pricing nog geen storm zal lopen, hoewel Windows 365 binnen bepaalde sectoren zeker een meerwaarde kan betekenen.

Wil je graag vrijblijvend bekijken of Windows 365 interessant is voor jouw organisatie? Contacteer ons voor een gesprek.

Jij hebt doelen, wij hebben de technologie om ze te helpen bereiken.

Wacht je op een goed moment om je vraag te stellen? Nu is het perfecte moment. Neem nu vrijblijvend contact met ons op.

Hey! Heb je vragen over deze pagina of wil je meer informatie over onze diensten? Stuur ons een berichtje!
Pieter
Marketeer Techne