Windows Virtual Desktop: wat is het en wie moet het gebruiken?

DELEN

Modern werken met de laatste nieuwe Microsoft diensten en producten op al je apparaten? Windows Virtual Desktop biedt je de beste werkplekervaring en geeft je productiviteit een boost.

Windows Virtual Desktop werd in 2019 reeds gelanceerd, maar de interesse voor de dienst is de laatste weken, door de coronacrisis, enorm gestegen. Ik vertel je in deze blogpost waarom deze oplossing vandaag zo populair is.

Wat is een virtual desktop?

Laat ons beginnen bij het begin; wat is zo’n virtuele desktop nu precies? Wel een virtual desktop is een dienst voor het virtualiseren van computers. Daarmee bedoelen we dat je kan inloggen op je gekende desktop omgeving via een server. Je programma’s, documenten en besturingssysteem staan niet op je toestel, maar op de server.

Moderne desktop virtualisatie oplossingen bieden werknemers de flexibiliteit om hun applicaties te benaderen op hun pc of laptop, maar evengoed vanaf de tablet of smartphone. Voor de IT biedt het dan weer heel wat voordelen wat betreft het beveiligen en beheren van data en applicaties.

Waarom Windows virtual desktop?

Wanneer we het hebben over virtuele desktops denkt men vaak meteen aan Citrix, dat inmiddels een gevestigde waarde is in de markt. Maar sinds 2019 biedt Microsoft dus ook z’n eigen virtuele desktop oplossing via hun cloud omgeving Azure. En dat biedt verschillende voordelen voor organisaties die vandaag al gebruik maken van Microsoft technologie:

  • 3500 beveiligingsexperts zorgen voor de beveiliging en privacy van de gegevens op Azure
  • Windows 10: Met Windows Virtual Desktop draai je een virtuele versie van Windows 10 in de cloud. Aangezien Microsoft deze versie continu wil blijven ondersteunen (Windows 10 wordt vaak ‘de laatste Windows’ genoemd) betekent dat medewerkers en beheeders steeds toegang hebt tot alle nieuwe functionaliteiten.
  • Integratie: Windows Virtual Desktop integreert perfect met de andere Microsoft technologieën zoals Windows 10 en Office 365. Dat geeft je bijvoorbeeld het voordeel dat je dankzij single sign-on (SSO) met 1 account overal toegang toe hebt.
  • Ondersteuning voor Windows 7: Hoewel de ondersteuning voor Windows 7 reeds in januari stopte, krijgen Windows Virtual Desktop gebruikerswel nog ondersteuning voor Windows 7. Dit mag misschien niet belangrijk voor jou lijken, maar heel wat organisaties hebben nog applicaties draaien die gebouwd werden op Windows 7 en niet meteen naar een cloud omgeving overgezet kunnen worden. Zij kunnen deze applicaties dankzij Windows Virtual Desktop dus wel veilig blijven gebruiken.
  • Multisessie desktops: Windows Virtual desktop laat je toe om meerdere Windows 10 sessie gelijktijdig te serveren aan gebruikers. Door bestaande per-user Windows licenties te gebruiken kan een kostenbesparing gerealiseerd worden.

De populariteit van de Windows virtual desktop is de laatste maanden alleen maar toegenomen. Doordat de dienst snel uitgerold kan worden bood het een goede oplossing voor organisaties die plots vanop afstand moesten gaan werken door de coronacrisis.

Door de toenemende vraag heeft Microsoft ook verschillende functionaliteiten versneld uitgerold:

Nog snellere installatie

IT-beheerders kunnen de Windows Virtual Desktop omgeving nu nog sneller installeren, vanuit de Azure portal. Microsoft heeft het installatieproces sterk vereenvoudigd en de grafische interface onder handen genomen. Daardoor kunnen de belangrijkste configuraties makkelijk ingesteld worden.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in het installatieproces te bepalen hoeveel virtuele desktops en apps er geïnstalleerd moeten worden en wie hiervan gebruik van kan gaan maken. De nodige monitoringtools om het gebruik en de veiligheid van de omgeving in de gaten te houden kunnen in hetzelfde proces meteen geactiveerd worden.

Nog betere beveiliging en compliance

Doordat data en applicaties niet meer verspreid zitten over de verschillende toestellen van de medewerkers bieden virtuele desktops zoals gezegd een groot voordeel wat betreft beheer en beveiliging. Beheerders kunnen daarnaast talloze beveiligings- en compliance richtlijnen inbouwen om bijvoorbeeld medewerkers enkel toegang te geven tot die applicaties waarin zij mogen werken.

Nog zo’n handige functionaliteit zijn de ‘audit trails’. Hiermee kunnen IT-beheerders makkelijk zien wie toegang heeft tot welk onderdeel van het systeem. Enorm handig voor organisaties die dit soort informatie bijvoorbeeld nodig hebben voor hun ISO normering.

En er komen dus steeds meer geavanceerde beveiligings- en compliance features bij:

  • Reverse connect en FSLogix profile containers isoleren processen om zo de kans op digitale aanvallen te verminderen
  • Multi-factor authentication (MFA) zorgt voor extra beveiliging bij het inloggen, door een extra verificatie toe te voegen
  • Role Based Access-Control (RBAC) in Azure geeft gebruikers op basis van hun rol toegang tot applicaties en zorgt voor uitgebreide rapportage

Betere prestaties voor Microsoft Teams

Een andere Microsoft applicatie die enorm aan populariteit gewonnen heeft door de Coronacrisis is Microsoft Teams. Teams kan perfect gebruikt worden in een Windows Virtual Desktop omgeving, maar vaak bracht dat wat mindere prestaties (tragere werking) met zich mee.

Microsoft heeft hier grote verbeteringen in doorgevoerd zodat Teams voortaan sneller werkt binnen de Windows Virtual Desktop omgevingen.

Meer ondersteuning voor andere platformen

Windows Virtual Desktop is al beschikbaar voor heel wat verschillende systemen. Naast de ondersteuning voor Windows, Mac, iOS en HTML-5 browsers biedt de laatste versie ook ondersteuning voor een aantal Linux versies.

  •  

Infographic: Windows Virtual Desktop voordelen

Windows Virtual Desktop infographic

Wie moet een virtual desktop gebruiken?

Niet iedereen heeft een virtuele desktop nodig maar voor verschillende scenario’s biedt het wel een goede oplossing:

  • Voor organisaties die vaak werken met tijdelijke medewerkers of te maken hebben met fusies is flexibiliteit erg belangrijk. WVD laat hen toe om snel een moderne werkplek met alle nodige applicaties op te zetten in een veranderende omgeving.
  • BYOD (Bring Your Own Device) is de laatste jaren meer ingeburgerd geraakt. Veel gebruikers werken niet (enkel) meer op een toestel van de organisatie. En dat heeft natuurlijk implicaties voor de IT die moet zorgen dat zij vlot én veilig kunnen werken.
  • Heel wat bedrijven werken nog met applicaties die niet goed werken op ieder toestel. Denk aan zware grafische designapplicatie en traditionele, niet-web-based Windows applicaties.
  • Veiligheid en reguleringen zijn in bepaalde sectoren cruciaal. Denk aan financiële bedrijven, overheidsinstellingen en gezondheidsorgansaties. Daar is het erg belangrijk dat gevoelige data niet verspreid raakt over verschillende devices. Zij laten medewerkers daarom strict binnen hun applicaties werken en informatie consumeren.

Windows Virtual Desktop ook interessant voor jouw organisatie?

Techne heeft de evolutie van Windows Virtual Desktop op de voet gevolgd en getest. We geloven dat deze desktop virtualisatie oplossing voor heel wat organisaties vandaag een prachtige oplossing biedt voor een moderne, veilige werkplek. Wil je een vrijblijvend gesprek om de mogelijkheden Windows Virtual Desktop voor jouw organisatie te bespreken? Contacteer ons.

Techne implementeert en beheert je Windows dektops en apps in Azure voor een moderne, zorgeloze werkervaring gebaseerd op Microsoft 365, Windows10 en Enterprise Mibility + Security.