Skip to content

Belgische Federatie van Voedselbanken

Belgische Federatie van Voedselbanken

Logo voedselbanken

De Belgische Federatie van Voedselbanken zamelt onverkoopbare of onverkochte overschotten in uit de voedselproductie en -distributie.
Meer dan 230 vrijwilligers zorgen vervolgens voor de verdeling van deze waren over de minderbedeelden van ons land.

Henri Buyens, secretaris-generaal bij de Belgische Federatie van Voedselbanken:

“Bij Techne hebben we twee vaste contactpersonen bij wie we met al onze vragen terechtkunnen. Ik weet wie ik aan de lijn heb en zij kennen mij. Dat persoonlijk contact vind ik erg belangrijk.”

“Negen voedselbanken met 230 vrijwilligers zorgen telkens opnieuw dat tonnen voedseloverschotten herverdeeld worden over ruim 120.000 minderbedeelden in ons land.” Aan het woord is Henri Buyens, secretaris-generaal van de Belgische Federatie van Voedselbanken. “De federatie is belast met de administratie. Hier werken tien vrijwilligers, bijna allemaal gepensioneerden.”

Verouderd informaticasysteem krijgt oppoetsbeurt

“Ongeveer vier jaar geleden stelden we vast dat het informaticasysteem bij de federatie compleet verouderd was”, zegt Henri. “De medewerkers konden hun bestanden niet delen en het systeem was al twee keer uitgevallen. Mijn voorganger heeft toen als eerste contact opgenomen met Techne. Techne heeft dan een volwaardige server gedoneerd zodat we onze bestanden konden centraliseren en efficiënter konden werken.”

Overal toegang tot e-mails en bestanden dankzij de Cloud

Twee jaar geleden deed Henri Buyens zelf een beroep op Techne omdat almaar meer vrijwilligers ook op afstand wilden werken.
“Logisch”, verklaart Henri, “wij zijn twee dagen per week in het kantoor van de federatie, maar als we daarbuiten iets wilden regelen, ging dat moeilijker. Techne raadde ons aan om met een server in de cloud te werken en dat in combinatie met Office 365 van Microsoft. Dat betekende dat al onze e-mails en bestanden overgedragen werden naar het datacenter van Techne en Microsoft.”

Intussen werken alle desktops van de federatie in de Cloud. De oude schermen blijven voorlopig behouden. “Die hebben we cadeau gekregen van Europa”, lacht Henri. “In de cloud werken is erg makkelijk. Via een icoontje op ons bureaublad maken we direct verbinding met onze virtuele server in het datacenter.”

Kostenbesparend

Op de vraag of de federatie opnieuw voor een systeem ‘in de Cloud’ zou kiezen, antwoordt Henri volmondig ‘ja’. “Ook omdat Techne voor ons een lage kostprijs onderhandeld heeft. Techne heeft ervoor gezorgd dat wij, als vzw, konden genieten van een voordelig tarief.”

Persoonlijk contact

“Wat ik zelf erg belangrijk vind, is het persoonlijk contact met Techne”, vervolgt Henri. “Zaakvoerder Walter Van Hecke heb ik intussen een paar keer ontmoet en als we vragen of problemen hebben, zijn Jonas of Gert van Techne ons klankbord. Als ik Techne
opbel, weet ik wie ik aan de lijn heb en zij kennen mij. Dát is een prettige manier van samenwerken.”

  • Associated ServicesManaged services, Microsoft 365,
  • EigenaarHenry Buyens
  • Werknemers230
  • Websitewww.foodbanks.be