Skip to content

Private Cloud

Private cloud, voordelen van de public cloud met extra controle en maatwerk

De private cloud wordt gedefinieerd als computerdiensten die hetzij over het Internet, hetzij over een eigen intern netwerk worden aangeboden en alleen aan geselecteerde gebruikers in plaats van aan het grote publiek. 

Ook wel een interne of bedrijfscloud genoemd, geeft private cloud computing bedrijven veel van de voordelen van een publieke cloud – waaronder self-service en schaalbaarheid – met de extra controle en maatwerk die beschikbaar zijn van toegewijde middelen over een computerinfrastructuur die ter plaatse gehost wordt. 

Bovendien leveren private clouds een hoger niveau van beveiliging en privacy door zowel bedrijfs-firewalls als interne hosting om te garanderen dat bedrijfsactiviteiten en gevoelige gegevens niet toegankelijk zijn voor derde partijen. 

In een private cloud kunnen twee modellen voor cloud diensten worden geleverd. Het eerste is infrastructure as a service (IaaS) waarmee een bedrijf infrastructuurbronnen zoals compute, netwerk en opslag als een dienst kan gebruiken. De tweede is platform as a service (PaaS) waarmee een bedrijf alles kan leveren van eenvoudige cloud-gebaseerde toepassingen tot gesofisticeerde bedrijfsapplicaties. 

Private clouds kunnen ook gecombineerd worden met publieke clouds om een hybride cloud te vormen, waardoor het bedrijf gebruik kan maken van cloud bursting om meer ruimte vrij te maken en computing diensten naar de publieke cloud te schalen als de computing vraag toeneemt.

Wil je graag bespreken welke mogelijkheden de private cloud biedt voor jouw organisatie? Contacteer ons voor een gesprek.

Voordelen